Laboratorul „Inovație pentru incluziune”: „Viața unui transgen. Vreau să fiu acceptată acum, nu la bătrânețe”
„Viața unui transgen. Vreau să fiu acceptată acum, nu la bătrânețe” este un proiect multimedia inedit, lansat de redacția Sănătate INFO ca urmare a laboratorului multimedia „Inovație pentru incluziune”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în septembrie 2023. Proiectul a fost conceput pentru a aduce în vizor problemele cu care se confruntă persoanele transgen din Republica Moldova și de a promova, astfel, incluziunea și acceptarea acestor persoane, sporindu-le șansa de a trăi liber și de a avea drepturi egale în societate. Timp de șase luni, autoarele Cristina Ghermanschi și Elena Cioina au documentat subiectul, realizând interviuri, un material video, dar și o ședință foto cu participarea a două persoane transgen: o femeie transgen și o persoană non-binară – băiat transgen.
„În presa din Republica Moldova rar se fac astfel de materiale. Mă refer și la temă, dar și la complexitate. Ei bine, noi tare sperăm că aceste două istorii umane, ale lui Leo și Stelei-Roxana, ne vor sensibiliza, ne vor face mai empatici și chiar mai umani. Proiectul nostru e despre doi tineri care s-au născut în alt corp decât și-ar fi dorit. Viața lor nu e una ușoară în Republica Moldova, unde toleranța față de oamenii «diferiți» de majoritate e la limită, iar birocrația și legile neconforme sunt la ordinea zilei. Sperăm că poveștile lor vor oferi o altă perspectivă de percepție și acceptare și, poate, atunci când îi veți întâlni în viața reală îi veți privi cu alți ochi”, spune Elena Cioina, jurnalistă în redacția Sănătate INFO.
„Credem că proiectul a oferit un sprijin important persoanelor transgen din Republica Moldova, ajutându-le să-și facă auzite vocile și să-și exprime nevoile. Vom continua promovarea incluziunii și vom aborda problema acceptării în societate prin intermediul materialelor noastre”, afirmă Cristina Ghermanschi, una dintre autoarele proiectului.
Laboratorul „Inovație pentru incluziune” a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de CJI în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul guvernului Elveției.