[ 30/05/2023 ]

Laboratorul „Inovație pentru incluziune”: „Fericiți și informați până la adânci bătrâneți!”

Campania „Fericiți și informați până la adânci bătrâneți!” a fost concepută și desfășurată de Ludmila Adamciuc, autoarea blogului „Prietena Mea”, ca urmare a laboratorului multimedia „Inovație pentru incluziune”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în septembrie 2022.

Campania este inspirată din experiența sa personală, iar ca punct de plecare, potrivit autoarei, este numărul destul mare de părinți care află despre o eventuală malformație genetică a copilului abia după ce acesta se naște. Astfel, campania reinventează povestea Cenușăresei și ne prezintă doi părinți informați și responsabili, care s-au documentat din timp cu privire la testele de genetică recomandate atunci când planifică sau așteaptă un copil. Povestea are cinci capitole însoțite de cinci ilustrații care prezintă diverse etape ale unui cuplu aflat în așteptarea unui prunc.

„Îmi doresc ca orice mamă care așteaptă un copil cu o malformație genetică să afle despre diagnoză în perioada sarcinii, pentru a avea suficient timp să se pregătească. Astfel, sporim șansele ca etapele acceptării să devină mult mai simple”, afirmă Ludmila Adamciuc. Informațiile obținute din timp pot reduce din anxietate și din stresul viitorilor părinți, oferindu-le încredere și liniște, dar  și șansa de a fi mai bine pregătiți emoțional atunci când vine copilul pe lume, mai spune Ludmila Adamciuc.

Laboratorul „Inovație pentru incluziune” a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de CJI în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul guvernului Elveției.